Blog: Drie prangende vragen om jezelf te stellen vóórdat je solliciteert

Zie je met regelmaat aantrekkelijke vacatures voorbijkomen maar heb je twijfel of je ervoor in aanmerking komt? Of misschien solliciteer je wel op alles wat los en vast zit? Wil je andere kwaliteiten van jezelf aanboren, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ben je benieuwd of je geschikt bent voor de eindverantwoordelijkheid binnen een organisatie? Wil je inzicht in jouw marktwaarde en weten welke werk-stap past in deze levensfase?

Allemaal vragen die gaan over het ‘kunnen’.

 

Wat kan ik eigenlijk?

Om te weten wat je ‘kunt’ is het belangrijk eerst stil te staan bij jouw zelfbeeld. Dat wil zeggen: het in kaart brengen van jouw capaciteiten, competenties en talenten. Dus inzicht krijgen in je vaardigheden en kennis én die zichtbaar maken voor anderen.

Talent is de aanleg om capaciteiten snel te ontwikkelen. Een gedrag en Drijfveren analyse geeft veel inzicht in hoe je overkomt, communiceert en wat je motiveert. Ook het vragen van feedback aan geliefden, bekenden en collega’s helpt in het vormen van een reëel zelfbeeld.  

 

Leg jezelf eens langs de competentielat

Je bent toe aan die vervolgstap en overweegt om te reageren op een vacature.
Stel jezelf dan eerst de volgende drie vragen:

  1. Beschik ik over de gevraagde kennis?

Dit kan gaan over expertise in het vakgebied en ervaring in de branche maar ook over zaken als analytisch en probleemoplossend vermogen. Is het volgen van een vakopleiding hiervoor noodzakelijk?

  1. Beschik ik over de benodigde gevraagde vaardigheden?

Denk aan relationele competenties zoals samenwerken, empathie en flexibiliteit maar ook aan kracht en operationele competenties als organisatievermogen en overtuigingskracht. Heb je hier nog iets te ontwikkelen?

  1. Beschik ik over de juiste intrinsieke motivatie voor de functie?

Hoe graag wil je voor deze organisatie werken? Heb je een goede match met de missie, cultuur en waarden van de organisatie? Ben je bereid jezelf verder te ontwikkelen voor deze baan en dit bedrijf?

 

Als de beste versie van jezelf aan tafel

In een gedegen loopbaantraject ga je, binnen afzienbare tijd, door al deze stappen heen. Dit maakt dat je beter weet wie je bent, wat je te bieden hebt maar ook waar je zelf behoefte aan hebt op dit moment in je werkende leven. Hierdoor kan je gerichter kijken naar vacatures en bewuster solliciteren. Het schot hagel aan sollicitatiebrieven kan achterwege blijven. Dat scheelt een hoop tijd en energie. Het helpt je om als de beste versie van jezelf aan tafel te zitten bij een potentiele werkgever. Zo maakt niet alleen de mogelijke nieuwe werkgever een goede afweging voor de best passende kandidaat maar óók jij zelf voor je volgende stap in je carrière!

 

Gebruik deze zomer voor reflectie. Maak gebruik van de Zomer Carrière Pitstop. Vind uit wie je bent, wat je wilt, wat je allemaal kan en hoe je daar komt!