Leunend leiderschap

‘Fouqet is van plan om veel op anderen mensen en leiders binnen het bedrijf te gaan 𝗹𝗲𝘂𝗻𝗲𝗻, zei hij tegen het Financieel Dagblad afgelopen week over zijn toetreding als nieuwe topman van ASML. ‘Als je ASML leidt heb je hulp nodig, ik schuif andere leiders wat vaker naar voren,’ aldus de ervaren Fransman.

Wanneer je leunt word je 𝗴𝗲𝗱𝗿𝗮𝗴𝗲𝗻 door een ander. Hierbij aanvaard je hulp en mag je dus ook even kwetsbaar zijn als leider. Voor veel leiders en mensen is kunnen leunen op een ander een hele uitdaging. Het vraagt om een vorm van overgave en openstellen.

Degenen die dan dragen (in dit geval de directie, - en management teamleden binnen ASML) kunnen zich hiermee enerzijds positief positioneren en zullen anderzijds moeten waken niet te veel last te gaan dragen. Dit vraagt om een juiste balans en om ook te kunnen begrenzen t.o.v. het bestuur.

Kunnen leunen als leidinggevende op jouw teamleden zegt iets over de mate waarin je kunt 𝗮𝗮𝗻𝗻𝗲𝗺𝗲𝗻. Het kan veel rust en ruimte geven als je durft aan te nemen. Of je dit makkelijk of moeilijk afgaat zegt iets over hoe je hebt leren 𝘂𝗶𝘁𝗿𝗲𝗶𝗸𝗲𝗻 naar de ander. In de eerste jaren van ons leven hebben we geleerd of dit in veiligheid en vertrouwen kan. Heb je hier (onbewust) negatieve ervaringen opgedaan als baby en kind dan kan later in je professionele leven mogelijk de overtuiging ontstaan dat je het allemaal alleen moet doen en er alleen voor staat.

Interessant om eens bij jezelf na te gaan hoe je uitreikt, aan kunt nemen, durft te leunen en wilt dragen…